Van 150 naar onder de 100 kg in 7 maanden

De telefoon gaat. Kun je iemand helpen? Hij is 31 en weegt bijna 150 kg. Hij heeft geen officieel werk meer en zit niet lekker in zijn vel. Verder is hij wel gezond.

Probleem

Hij komt langs en we praten. We stellen morbide obesitas vast. Hij wil gewicht verliezen en daarbij vooral hulp om zijn gedrag te veranderen bij iemand waarmee het klikt. Een nieuwe toekomst creëren. Zijn verhaal raakt me, en ik besluit in overleg met zijn begeleider ervoor te gaan. Niet geschoten is altijd mis. Na een proefperiode zal ik hem doorsturen als het niet lukt. Ook hij gaat ervoor.

Kansen

Ik leg hem de principes uit hoe hij kan afvallen en wat hij aan beweging kan doen. We stellen vast wat hij deed, en wat hij precies moet veranderen. En hij, hij bijt zich erin vast. We praten over van alles. Kansen, gedrag, hoe je brein werkt. Hoe de omgeving je beïnvloedt, hoe je je eigen koers vaart binnen deze maatschappij van overvloed.

Gestaag valt hij af. Hij gooit het eten wat vrienden meebrengen en achterlaten gewoon weg. Maakt nieuwe keuzes. Kookt vaker zelf. Drinkt water. En hij begint in een reïntegratieproject. En ja, het is zwaar, maar ook geniet hij van het proces. Hij wordt daadkrachtiger, energieker en vrolijker.

Doelen stellen

En de kilo’s verdwijnen. Meer en meer. Zijn conditie verbetert. We zien elkaar voor de zomervakantie eigenlijk voor de laatste keer, maar ik ga hem niet loslaten. Ik wil het meemaken. Het doel was om (na een tijd) onder de 100 kg uit te komen. We spreken af na de vakantie.

Er komt een jongen mijn kantoortje inzeilen. Een momentje denk ik dat het een pakketjesbezorger is. Het is een knappe jonge vent, leuk gekleed. Lachend schudden we elkaar de hand. Met spanning in ons beider harten, stapt hij op de weegschaal. EN JA, het is gelukt, hij weegt 99 kilogram!!!!!

Verandering

Met zijn lengte van 1.90 m, is er nu sprake van licht overgewicht. We praten over de toekomst. Hij en ik weten zeker dat zijn leefstijl zodanig is veranderd, dat hij niet meer ernstig zal aankomen. Hij is  begonnen met krachttraining in de sportschool. Binnenkort begint hij in een nieuwe functie. Hij moet de Sinterklaas- en Kerstperiode nog voor het eerst meemaken in deze hoedanigheid. We spreken daarom nog even af voor januari. Toch nog even een stok achter de deur.

Resultaten

Iets zegt mij dat hij dan nog net iets minder zal wegen. Zijn leven is in 7 maanden totaal getransformeerd. Lachend kijk ik hem na terwijl hij wegloopt. Wat een verschil. Ik ben zo blij voor hem! Wat is het toch fijn om mensen te mogen helpen hun doelen te bereiken.

Marjolein - FoodMindMotion

In verband met de privacy noem ik nooit namen en publiceer ik geen foto’s van mijn cliënten