Van 150 naar onder de 100 kg in 7 maanden

De telefoon gaat. Kun je iemand helpen? Hij is 31 en weegt bijna 150 kg. Hij heeft geen officieel werk meer en zit niet lekker in zijn vel. Verder is hij wel gezond.

Probleem

Hij komt langs en we praten. We stellen morbide obesitas vast. Hij wil gewicht verliezen en daarbij vooral hulp om zijn gedrag te veranderen bij iemand waarmee het klikt. Een nieuwe toekomst creëren. Zijn verhaal raakt me, en ik besluit in overleg met zijn begeleider ervoor te gaan. Niet geschoten is altijd mis. Na een proefperiode zal ik hem doorsturen als het niet lukt. Ook hij gaat ervoor.

Kansen

Ik leg hem de principes uit hoe hij kan afvallen en wat hij aan beweging kan doen. We stellen vast wat hij deed, en wat hij precies moet veranderen. En hij, hij bijt zich erin vast. We praten over van alles. Kansen, gedrag, hoe je brein werkt. Hoe de omgeving je beïnvloedt, hoe je je eigen koers vaart binnen deze maatschappij van overvloed.

Gestaag valt hij af. Hij gooit het eten wat vrienden meebrengen en achterlaten gewoon weg. Maakt nieuwe keuzes. Kookt vaker zelf. Drinkt water. En hij begint in een reïntegratieproject. En ja, het is zwaar, maar ook geniet hij van het proces. Hij wordt daadkrachtiger, energieker en vrolijker.

Doelen stellen

En de kilo’s verdwijnen. Meer en meer. Zijn conditie verbetert. We zien elkaar voor de zomervakantie eigenlijk voor de laatste keer, maar ik ga hem niet loslaten. Ik wil het meemaken. Het doel was om (na een tijd) onder de 100 kg uit te komen. We spreken af na de vakantie.

Er komt een jongen mijn kantoortje inzeilen. Een momentje denk ik dat het een pakketjesbezorger is. Het is een knappe jonge vent, leuk gekleed. Lachend schudden we elkaar de hand. Met spanning in ons beider harten, stapt hij op de weegschaal. EN JA, het is gelukt, hij weegt 99 kilogram!!!!!

Verandering

Met zijn lengte van 1.90 m, is er nu sprake van licht overgewicht. We praten over de toekomst. Hij en ik weten zeker dat zijn leefstijl zodanig is veranderd, dat hij niet meer ernstig zal aankomen. Hij is  begonnen met krachttraining in de sportschool. Binnenkort begint hij in een nieuwe functie. Hij moet de Sinterklaas- en Kerstperiode nog voor het eerst meemaken in deze hoedanigheid. We spreken daarom nog even af voor januari. Toch nog even een stok achter de deur.

Resultaten

Iets zegt mij dat hij dan nog net iets minder zal wegen. Zijn leven is in 7 maanden totaal getransformeerd. Lachend kijk ik hem na terwijl hij wegloopt. Wat een verschil. Ik ben zo blij voor hem! Wat is het toch fijn om mensen te mogen helpen hun doelen te bereiken.

Marjolein - FoodMindMotion

In verband met de privacy noem ik nooit namen en publiceer ik geen foto’s van mijn cliënten

 

 

 

Blogs van FoodMindMotion

KOOLHYDRAATARM

Koolhydraatarm, verstandige keuze?

Op dit moment doen veel mensen aan koolhydraatarm eten. Tenminste, dat denken ze. In feite heb je vaak geen flauw idee wat je nou eigenlijk doet. Je volgt trouw het voorgeschreven menu van de ‘goeroe’. Daar leer je weinig van. De kans op terugval is groot. Elk energiebeperkt dieet zal je naar een lager gewicht brengen, maar hoe gezond blijf je daarbij?

Weet jij wat je precies doet als je af wilt vallen?

Je hebt er meer aan om te leren wat je precies doet. En vooral, hoe je ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Koolhydraten uitsluiten is vaak niet het volledige antwoord. Ik zie mensen die helemaal in de war zijn geraakt. Ze eten nog wat gerookte zalm uit een pakje. En gekookte eieren. Veel teveel dierlijke eiwitten. En uiteindelijk komen ze vaak weer aan in plaats van dat ze afvallen, omdat ze het gewoonweg niet volhouden met al die restricties. Van sportieve mensen met een klein beetje overgewicht, worden het teleurgestelde bankhangers met obesitas.

Snoep, koek, gebak zijn onnodige koolhydraten

Fruit zou niet goed zijn, bepaalde groenten mogen slechts onder restrictie. Geen aardappelen, pasta, etc.

Dat je niet zoveel taart en snoep en wit brood kunt eten als je wilt afvallen, dat wist je al, toch? Die koolhydraten moet iedereen beperken als ie wil afvallen. Logisch toch? Als mensen doorslaan, maken ze zichzelf ziek voor de langere termijn. Hé, maar je was wel mooi afgevallen…. Dat is niet het volledige plaatje. Wees zuinig op je lijf zou ik willen zeggen.

Het moet werken voor JOU

Natuurlijk beperk je (bepaalde) koolhydraten als je wilt afvallen. En mogelijk ook wat van de andere macronutriënten eiwitten en vetten. Het gaat om de balans. En wat er voor jou werkt. Dat uitzoeken leidt tot een patroon waar JIJ je goed bij voelt. Waarbij je geestelijk en lichamelijk optimaal kunt presteren. Waar je niet ziek van wordt op langere termijn, juist niet. Hoe weet je eigenlijk hoeveel vitamines en mineralen jij persoonlijk binnenkrijgt? En of dat voldoende is bij jouw activiteitenpatroon? En of je daarmee mentaal en fysiek optimaal er voor staat? 

Gezond gewicht verliezen

En weet je wat? Dat is best heel persoonlijk. Dus volg het liefste een individueel  (of kleine groep) programma waar het om jou draait. Je leert jezelf kennen, je patronen, je valkuilen, je leert waar jij tekorten van had en hoe je ze kunt aanvullen, je gedrag te managen, je leert jezelf gewicht verliezen met een gezond patroon dat bij jou en je gezin past. En soms is dat wat koolhydraatarmer ja. En soms blijkt het bij mensen juist in iets heel anders te schuilen.

Wat wil jij?

Uiteindelijk gaat het om je lichaamssamenstelling. Minder vetmassa en meer spiermassa. En dat niet voor dat lijf voor deze zomer, maar voor een leven lang. www.foodmindmotion.nl